MELD U AAN VOOR
DE NIEUWSBRIEF

Weilanden rondom het Purmerbos

FAQ – Veel gestelde vragen

 

Algemeen

Waar kan ik de concept-gebiedsvisie vinden?
U vindt de concept-gebiedsvisie en een video met een korte uitleg op de pagina Visie

Waarom een concept-gebiedsvisie voor de Oostflank
In de Oostflank zijn verschillende vraagstukken. Op de Purmer-Zuid Zuid en op de locatie van de golfbaan willen we woningen ontwikkelen, willen we het bos versterken en er zijn andere opgaven zoals klimaat en mobiliteit. Door één visie te maken kijken we naar de combinatie wonen, natuur en recreatie voor het hele gebied in plaats van per locatie.

Is er kans dat ook de rest van het bos bebouwd gaat worden in de toekomst (Oostflank 2)?
Nee, in de concept-gebiedsvisie geven we aan waar woningen kunnen komen in de Oostflank. Het Purmerbos blijft behouden. Dat staat zowel in de visie Oostflank als de visie op de Purmer beschreven. We kijken hoe het bestaande bos versterkt kan worden.

Wat gaat er gebeuren met het Purmerbos?
Het bos blijft behouden en wordt versterkt. Er komt geen directe verbinding tussen de nieuwe woningen op de Purmer-Zuid Zuid en het rustige bos. We willen de bospercelen tussen de twee bosdelen met elkaar verbinden. Om de woningen op de golfbaan straks te kunnen bereiken komt er naast een ontsluiting via de N244 een ontsluiting op de IJsselmeerlaan. De weg wordt zorgvuldig ingepast in het bos en de woonomgeving.

Krijgen we een groter recreatiebos?
We willen het bestaande bos versterken en vergroten. Het vergroten willen we doen door de weilanden tussen beide bospercelen met elkaar te verbinden. Hierbij zijn we wel afhankelijk van de medewerking van de grondeigenaren. Of het recreatiebos wordt of een ander type bos staat nog niet vast.

Waarom is Staatsbosbeheer geen partner meer in dit project?
Tot eind van de zomer 2023 was ook Staatsbosbeheer een van de actieve samenwerkende partijen. In de wijziging van de uitgangspunten is gekozen voor woningbouw op de golfbaan en het weiland in de Purmer-Zuid zuid. Dat betekent dat het bos bij de Purmer-Zuid zuid niet voor woningbouw wordt gebruikt en er geen directe toegang vanaf de nieuwbouw naar dit rustige bos komt. Daarom verandert de rol van Staatsbosbeheer van samenwerkende partij naar actieve buur.

Wat gaat er gebeuren met de golfbaan/Hoe lang kan er nog gegolfd worden?
De golfbaan gaat op termijn weg. Op dit moment is nog moeilijk te zeggen hoe lang er nog gegolfd kan worden. Dit is onder andere afhankelijk van de snelheid van de planvorming en de bijbehorende procedures.

Wat is het verschil met de visie op de Purmer?
De visie op de Purmer is een visie op de hele Purmer-polder. Deze visie is van de drie gemeenten die grond in de Purmer hebben (Purmerend, Edam/Volendam en Waterland). Voor het deel van de Purmer waar woningbouw kan komen, de Oostflank, hebben we de concept-gebiedsvisie Oostflank opgesteld. Kijk voor alle informatie over de visie voor de Purmer op www.broproject.nl/depurmer.

Hoe kan ik meedenken?
In de afgelopen periode zijn er verschillende sessies geweest waarin de inwoners van Purmerend en de ondernemers, woningzoekenden, gebruikers en bezoekers van de oostflank mee konden denken. De concept-gebiedsvisie is ondertussen klaar en wordt in april behandeld in de gemeenteraad. De participatie is daarmee niet afgerond. Er komen nieuwe momenten waar meegedacht kan worden.  

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de plannen?
Op donderdag 11 april wordt de aangepaste concept-gebiedsvisie besproken in de commissie Ruimte van de gemeenteraad. Op maandagavond 8 april heeft u de mogelijkheid om in te spreken. Dat kan als u het niet eens bent met de plannen of juist enthousiast bent. Op de website van de gemeenteraad leest u hoe dat werkt. Na de bespreking in de commissie wordt de visie op donderdag 25 april aan de gemeenteraad voorgelegd. Als de gemeenteraad akkoord is, gaan we verder met de vervolgstappen.

Om de woningbouwplannen in een latere fase te realiseren, moet het omgevingsplan worden gewijzigd. Op deze wijziging kunt u te zijner tijd reageren door een zienswijze in te dienen. Wij informeren omwonenden en belanghebbenden via de website en de nieuwsbrief over de inspraak- en bezwaarmogelijkheden.

Wat is er gebeurt met mijn opmerkingen/zienswijze tijdens de laatste informatieronde?
We hebben op een aantal onderdelen de tekst van de visie duidelijker opgeschreven om bij de uitwerking van de visie beter rekening te kunnen houden met de opmerkingen.

Hoe zit het met de plannen voor de opvanglocatie voor Oekraïners in het gebied?
Eind 2023 is een voorstel gedaan voor een opvanglocatie in Purmer-Zuid Zuid. Inmiddels is duidelijk dat deze voorgestelde opvang niet doorgaat. Om deze opvang te realiseren was er financiering vanuit het Rijk nodig. Er is veel en intensief contact geweest met het Rijk over de financiering van deze opvanglocatie, maar zij hebben gemeente Purmerend aangegeven het plan voor de opvanglocatie niet te kunnen financieren. Voor Purmer-Zuid Zuid betekent het dat de gemeente stopt met het spoor van de realisatie van tijdelijk woonruimte voor Oekraïners en zich helemaal richt op de ontwikkeling van permanente woningen in dat gebied.

Houden jullie rekening met Dogrun in het gebied?
Ja, er loopt een onderzoek om te kunnen bepalen waar de ontsluitingswegen moeten komen. Om de toekomstige woningen op de golfbaanlocatie te ontsluiten moet er een weg richting de N244 komen. Daarvoor is een deel van het perceel waar Dogrun zit nodig. Omdat we niet de hele locatie van Dogrun nodig hebben zien we ruimte voor Dogrun naast de nieuwe weg. De komende tijd werken we dit verder uit en houden we hierbij het gesprek met Dogrun.

lijn oostflank Purmerend

Planning

Wat is de planning?
De actuele planning leest u op de pagina Proces.

Wanneer verwachten jullie te beginnen met bouwen?
Afhankelijk van de voortgang van ruimtelijke procedures verwachten wij in 2026 te kunnen starten met de bouw.

lijn oostflank Purmerend

Wonen

Waarom komen er woningen langs de Oostflank?
Op veel plekken binnen de bestaande stad worden al nieuwe woningen gebouwd. Het is ook de opdracht vanuit de provincie om de woningnood zo veel mogelijk binnenstedelijk op te lossen. Maar in Purmerend vinden we dat we heel veel gedaan hebben en dat we niet alles binnenstedelijk kunnen oplossen. Mensen blijven tegenwoordig langer zelfstandig in hun huis wonen en wonen vaker alleen, waardoor meer woningen nodig zijn.

Hoeveel woningen komen er in de Oostflank?
Op de golfbaanlocatie 4.000 – 4.500 woningen, in de Purmer-Zuid Zuid 1.000 tot 1.300 woningen.

Waarom zoveel woningen?
Binnen Purmerend, en vanuit de regio, is er veel vraag naar woningen. Vrijwel elke doelgroep – van starter, jong gezin tot senior – zoekt een woning en vooral een betaalbare woning en bij voorkeur zo snel mogelijk. Bij de binnenstedelijke locaties komen hiervoor nieuwe woonmilieus met appartementen. Tegelijkertijd is er ook een meer kwalitatieve vraag naar landschappelijk wonen aan de rand van de stad. De Oostflank biedt kansen om deze woningen te ontwikkelen

Een uitgebreidere onderbouwing leest u op de website van de gemeenteraad.

Voor wie worden de nieuwe woningen?
Deze woningen zijn bedoeld voor veel verschillende doelgroepen: van starters en (jonge) gezinnen tot senioren. Ook komen er woningen voor speciale doelgroepen, zoals woningen met zorg.

Hoeveel sociale huurwoningen komen er?
Bij de Oostflank hanteren we, net als bij andere ontwikkelingen in de stad, het uitgangspunt om 30% sociale huurwoningen te bouwen, 40% betaalbare woningen (middeldure huur en betaalbare koop) en 30% vrije sector.

Komt er hoogbouw?
Ja, er komen grondgebonden woningen en appartementen. Tussen de 40% en 60% is grondgebonden. Hoe hoog de gebouwen worden is nog niet bekend. In de Visie is beschreven dat langs de Westerweg meer grondgebonden woningen komen en de appartementen meer richting de Middentocht. Meer informatie hierover staat op pagina 23 van de Visie. Voor Purmer-Zuid Zuid wordt langs de Westerweg bebouwing gerealiseerd die past bij de cultuurhistorische kenmerken van de Westerweg. In de rest van het gebied zal dit een combinatie zijn van gemengde woongebouwen. Zie ook pagina 32 van de Visie.

Waar kan ik me inschrijven voor een woning?
Bij abonneren op de nieuwsbrief kunt u aangeven dat u belangstelling heeft voor een woning. Voor de sociale huurwoningen dient u ingeschreven te staan op Woningnet of Woonmatch Waterland.

Waarom willen jullie houten woningen bouwen?
Houtbouw is een aantrekkelijke manier om het woningtekort op een duurzame en betaalbare manier gedeeltelijk mee op te lossen. Daarmee geven we invulling aan de ‘Greendeal Houtbouw’ die is afgesloten binnen de Metropoolregio Amsterdam. Naast het bouwen met hout, met het oog op de toekomst en betaalbaarheid, passen we systeem- en fabrieksmatige bouw toe.

 

    lijn oostflank Purmerend

    Verkeer

    Hoe worden deze woningen bereikbaar/waar lopen de wegen?
    Lopen, fietsen en het gebruik van de snelle bus worden in de Oostflank gestimuleerd, maar er blijft voldoende ruimte voor het gebruik en parkeren van de (deel)auto. Om de woningen op de golfbaan te kunnen bereiken komt er een aansluiting via de Baanstee naar de N244. Daarnaast wordt de IJsselmeerlaan doorgetrokken als route voor de bus en ontsluiting voor een beperkt deel van de woningen op de golfbaan. Deze nieuwe verbinding wordt zorgvuldig ingepast in het bos.

    De Purmerenderweg (tussen Middentocht en Grotenhuysweg) en Westerweg worden autoluw en hier komen geen nieuwe aansluitingen voor autoverkeer. De woningen in de Purmer-Zuid Zuid zijn naast lopend en fietsend ook te bereiken via een nieuwe weg parallel aan de Verzetslaan. Deze nieuwe weg wordt op de verzetslaan aangesloten via het kruispunt Verzetslaan/Dom Helder Câmarastraat en het kruispunt Verzetslaan/Persijnlaan.

    Moeten straks de auto’s van de nieuwe bewoners via de Westerweg Purmerend uit?
    Nee. De Westerweg heeft een cultuurhistorische waarde die we graag behouden en wordt daarom niet de ontsluitingsweg van de wijk naar de nieuwe woningen. De Purmerenderweg vinden wij ongeschikt voor extra verkeer.

    Veel auto’s rijden nu al te hard over de Westerweg en Purmerenderweg. Hoe gaan jullie dat aanpakken?
    De Westerweg en de Purmerenderweg (het Purmerendse deel) worden autoluw. Dat betekent dat de weg alleen voor bestemmingsverkeer, fietsers en voetgangers is in de toekomst.